CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Северен Кипър /KKTC/,19.07.08

Кьоксал Топтан изпрати поздравителна телеграма на президента на Северен Кипър Мехмет Али Талят
19 юли 2008 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Анкара/Никозия. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан изпрати поздравителна телеграма на президента на Севернокипърската турска република Мехмет Али Талят по повод празника на свободата и мира на 20 юли, предаде Анадолската агенция. В телеграмата Топтан изтъква, че движението за мир и свобода на острова през юли 1974 година се опира на историческите, договорните и човешките права и задължения и установява сигурност и стабилност за всички жители. Той уверява севернокипърския президент, че турският парламент ще продължава да полага усилия за всеобхватно и справедливо решаване на проблемите на острова, които да включват политическа равнопоставеност на Севернокипърската турска република и благоденствие за кипърските турци.

Агенция Фокус припомня, че турски военни части нахлуват на остров Кипър през юли след военен преврат на острова, подкрепен от управляващата военна хунта в Гърция, който има за цел да присъедини Кипър към Гърция. Опасявайки се от подобно действие, Турция изпраща свои военни части на острова, което довежда до провал на военния преврат и възстановяване на предишната кипърска власт. След възстановяване на статуквото обаче Турция отказва да изтегли своите части с аргумент за защита на турското население на острова. Така Кипър бива разделен на северна част, контролирана от Турция и южна част, която е под контрола на кипърските гърци. Северен Кипър и Турция квалифицират събитията през юли 1974 година и турския десант на острова като “движение за мир и свобода”.

Турският премиер Ердоган е в Кипър за 34-та годишнина от “движението за мир” на острова

19 юли 2008 | 09:50 | Агенция "Фокус"

Никозия/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е в Севернокипърската турска република за отбелязване на 34-та годишнина от навлизането на турските сили в Кипър, предаде Анадолската агенция. В рамките на честването заедно с кипърските си домакини Ердоган гледа приятелския мач между депутати от турския и севернокипърския парламент. Първите удари на топката в мача направиха Ердоган и премиерът на Севернокипърската република Ферди Сабит Сойер, посочва агенцията.