CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Северен Кипър,20.07.08

Решение на кипърския въпрос на базата на две отделни страни иска Реджеп Тайип Ердоган
20 юли 2008 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипърският въпрос може да бъде решен на базата на “две равнопоставени страни-учредителки”, съобщи кипърският вестник “Филелевтерос” . Това е заявил турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, за да присъства на проявите заради годишнината от десанта на турската армия на острова през 1974 г. Ердоган разговаря с лидера на кипърските турци Мехмет Али Талят и след срещата изрази надеждата, че на предстоящата среща между Талят и кипърския президент Димитрис Христофяс ще бъде решено на коя дата да започнат преките преговори между двамата.
Кипър прие изказването на Ердоган като подкрепа за решение на кипърския въпрос на базата на две отделни страни. Талят от своя страна посочи, че турско-кипърската страна се надява на решение на базата на “политическото равенство, на двузоналността и на равния статут на двете съставни страни”.

Премиерът на Турция е на посещение в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република
20 юли 2008 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република от петък, съобщават кипърските медии. Причината за визитата е, че на 20 юли се навършват 34 години от десанта на турската армия на острова през 1974 г., на което Северен Кипър гледа като на “мироналагаща операция”, а Република Кипър - като на нахлуване и окупация, тъй като Турция продължава да поддържа в Северен Кипър около 35-хиляден военен контингент.
Заедно с Ердоган в Северен Кипър са и деветима турски министри – на националната отбрана, на вътрешните работи, на външните работи, на транспорта, на земеделието, на околната среда и водите, както и трима държавни министри.
Кипърското правителство осъди остро посещението на турския премиер в Северен Кипър. Правителственият говорител Стефанос Стефану заяви, че става дума за незаконно и осъдимо посещение в район, който е окупиран от 1974 г. и в който Турция нарушава принципите на международното право и Хартата на ООН.
Лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят пък заяви, че посещението на Ердоган за пореден път ще накара кипърските турци да “почувстват, че Турция е на тяхна страна”.

Агенция «Фокус» припомня:

На 15 юли 1974 г. в Кипър е извършен преврат срещу президента архиепископ Макариос III. Превратът е дело на военната хунта, установила се в Гърция след преврат през април 1967 г. Хунтата сваля от власт законно избрания кипърски президент, който е начело на държавата от 1960 г., когато Кипър става независима република. През 1963 г. започват конфликти между турската и гръцката общност на острова и през 1964 г. там са изпратени сили на ООН.
След преврата от 1974 г., целящ присъединяване (еносис) на Кипър към Гърция, Турция извършва десант и окупира северната част на острова. Година по-късно - през 1975 г., Кипър е насилствено разделен на гръцка зона - Република Кипър и турска зона. През 1983 г. турската зона се самообявава за самостоятелна република. Севернокпърската турска република е призната единствено от Анкара. Тя е отделена от гръцката част на острова със “зелена линия”, охранявана от войски на ООН. Турция продължава да поддържа в Северен Кипър около 35-хиляден военен контингент.
На 24 април 2004 г. се провежда референдум за приемането на план на генералния секретар на ООН Кофи Анан за обединение на острова. За да бъде приложен, той трябва да бъде одобрен и от двете общности на острова. Турската общност гласува “за”, а гръцката - “против” плана “Анан” и Република Кипър влиза самостоятелно в Европейския съюз на 1 май 2004 г.