CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Годишнина

Реджеп Таийп Ердоган ще посети Кипър за годишнината от нахлуването на турските войски през 1974 г.
18 юли 2008 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Никозия. Премиерът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще посети Северен Кипър, предаде кипърската агенция Си Ен Ей.Той ще присъства на тържествата по повод годишнината от турското нахлуване в северната част от острова на 20 юли 1974 г. Според публикация в турския вестник “Ватан” Ердоган ще бъде придружен от шестима министри. По време на престоя си на острова премиерът на Турция ще се срещне с лидера на кипърските турци Мехмет Али Талят, с премиера на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Ферди Сабит Сойер, председателя на парламента, лидери на партии и представители на неправителствени организации.

Агенция "Фокус" припомня:

На 15 юли 1974 г. в Кипър е извършен преврат срещу президента архиепископ Макариос III. Превратът е дело на военната хунта, установила се в Гърция след преврат през април 1967 г. Хунтата сваля от власт законно избрания кипърски президент, който е начело на държавата от 1960 г., когато Кипър става независима република. През 1963 г. започват конфликти между турската и гръцката общност на острова и през 1964 г. там са изпратени сили на ООН.
След преврата от 1974 г., целящ присъединяване (еносис) на Кипър към Гърция, Турция извършва десант и окупира северната част на острова. Година по-късно - през 1975 г., Кипър е насилствено разделен на гръцка зона - Република Кипър и турска зона. През 1983 г. турската зона се самообявава за самостоятелна република. Севернокпърската турска република е призната единствено от Анкара. Тя е отделена от гръцката част на острова със “зелена линия”, охранявана от войски на ООН. Турция продължава да поддържа в Северен Кипър около 35-хиляден военен контингент.
На 24 април 2004 г. се провежда референдум за приемането на план на генералния секретар на ООН Кофи Анан за обединение на острова. За да бъде приложен, той трябва да бъде одобрен и от двете общности на острова. Турската общност гласува “за”, а гръцката - “против” плана “Анан” и Република Кипър влиза самостоятелно в Европейския съюз на 1 май 2004 г.