CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Външните министри от ЕС одобриха мерки срещу изолацията на Северен Кипър

Външните министри от ЕС одобриха мерки срещу изолацията на Северен Кипър

Договорените в Люксмбург от външните министри облекчения за кипърските турци получиха подкрепата и от страна на словенското председателство на съюза.

Фотограф: Ройтерс

Външните министри от Европейския съюз се договориха днес да облекчат икономическата изолация на контролираната от кипърски турци северна част на острова в опит да насърчат усилията за обединението на Кипър, предаде БТА.

Мерките имат за цел да поощрят търговията и икономическата интеграция на острова, съобщиха в изявление министрите от ЕС, допълвайки, че те ще съдействат лидерите на двете общности в Кипър да постигнат споразумение, което да сложи край на продължилото над три десетилетия разделение на Кипър.

Мерките включват премахване на данъците върху земеделските продукти и облекчаване на ограниченията върху компаниите, предлагащи услуги през т.нар. зелена линия - границата, разделяща двете общности.

Предвижда се също стойността на личните вещи, пренасяни през границата, чийто лимит сега е 135 евро, да бъде увеличена на 260 евро, за да се поощри икономическата интеграция.

Мерките за облекчаване на икономическата изолация на кипърските турци бяха възпрепятствани в продължение на години от представителите на кипърската гръцка общност заради опасения, че започването на търговски отношения със северната част на острова означава де факто признаване на самопровъзгласилата се "Севернокипърска турска република", отбелязва агенцията.

Inform,16.06.08