CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Кипър на път да изтрие разделителната линия



Кипърски гърци премахват бариерите от улица “Ледра” в Никозия на 3 април. Островът започва преговори за обединение, решен да преодолее икономически, териториални и екологични проблеми. Снимка: Ройтерс

Подготовката за преки преговори на лидерите на кипърските гърци и турци, чието начало се очаква до края на юни, навлиза във финалната си фаза. Това се потвърждава от засилената дипломатическа активност на двете страни и от интензивната работа на работните групи, които подготвят решения за спорните въпроси - от териториалните и икономически до въпросите в областта на сигурността и екологията.

Договорът за началото на този дългоочакван диалог беше постигнат преди два месеца от новоизбрания президент на Кипър Димитрис Христофиас и лидера на кипърските турци Мехмет Али Талят. Двамата би трябвало да се окажат на централните кресла на масата на преговорите, на която трябва да седи и представител на Обединените нации, които от десетилетия посредничат в кипърското договаряне.

tanjug-lolo.jpgКипър беше разделен през 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова, за да предотврати опит на юнионистите да присъединят с държавен преврат Кипър към Гърция, където на власт тогава беше военна хунта. Турската общност провъзгласи Севернокипърската турска република, която е призната само от Анкара.

Кипър беше приет в Европейския съюз през 2004 г., след като Брюксел реши частта от острова под контрола на кипърските гърци да бъде призната за единствената легитимна власт на острова. Междувременно пропаднаха много опити на ООН островът да се обедини, с което биха се подобрили отношенията между Гърция и Турция. А за Турция решаването на кипърския проблем е и условие за приближаване към ЕС.

След договора от март за започване на всеобхватен диалог за обединение между двете части на острова Христофиас и Талят, лидерите на двете общности, получиха съществена подкрепа не само от Атина и Анкара, но и от останалата част от света. Особена силно беше одобрението от ЕС и от САЩ. Мехмет Талят вече няколко пъти разговаря с високопоставени официални лица в Анкара, а неотдавна главният сътрудник на Христофиас в преговорите за обединение Йоргос Якову беше в гръцката столица.

Очаква се на 12 юни в Никозия да пристигне министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни. Според наблюдатели това е знак не само за подкрепа на Атина за диалога на двете кипърски страни, но е и стимул за договор от страна на ЕС.

В изявление за кипърския вестник “Политика” Бакояни изрази увереност, че лидерите на двете общности на острова влизат в диалог решително. Тя отправи апел към Турция да ги подкрепи, но по такъв начин, че договорът за Кипър да бъде кипърски. Тази пролет Брюксел приветства сближаването на Христофиас и Талят, а обединението на Кипър се очаква и в САЩ. Това, както и все по-изразеното настроение на обикновените кипърци най-накрая да бъде изтрита островната линия на подялбата, ражда надеждата, че решението за Кипър е по-близо от всякога.

По БТА

Inform,06.06.08