CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Кипър - обединение или окончателно разделение?

Карта на Кипър
 
Лидерите на кипърските турци и гърци Мехмет Али Талят и Дмитрис Христофиас правят нов опит да се постигне обединение на острова. От днес, 3 септември, трябва да бъдат възобновени преговорите.
Военен парад в Северен Кипър. Кипърските турци отбелязват тържествено годишнината от дебаркирането на турските войски на острова през 1974 г. До ден днешен на острова са разположени над 30 хиляди турски войници. Задачата им е да бранят признатата само от Анкара Турска република Северен Кипър. Тържествата по повод 34-та годишнина бяха използвани от турския премиер Ердоган, който бе почетен гост на честването, за да определи параметрите за преговорите по обединението на турския север с гръцкия юг на острова. 
 Христофиас и Талят стартират нов опит за обединение на острова

Равнопоставеността - неотменимо условие за обединението

"Трайно разрешение може да има само въз основа на признаването на кипърско-турския народ и на Турската република Северен Кипър като равноправен партньор. Това ново партньорство трябва да се гради на базата на неотменимите принципи на двете държави, на равнопоставеността и на ролята на Турция като сила, гарантираща сигурността."

Кипърските турци не искат да се завърнат в Република Кипър като малцинство, а само като равнопоставени съоснователи на новата държава. Признаването на държавата им е за тях политическа застраховка за равнопоставеността в обединената островна държава - неотменимо условие за обединението, казва Джан Фуаг Гюрлесел, директор на Института за стратегически проучвания в Истанбул:

"Няма да има разрешение, ако гръцката страна настоява на сегашния модел, т.е. че има само една суверенна държава на остров Кипър и само едно кипърско гражданство. Ако гръцката страна обаче признае, че има две равноправни държави-основателки, тогава ще се стигне до разрешение, и именно за това става дума."

Кипърските турци с добре настроения спрямо Европа и стремящ се към обединение лидер на етническата им група Мехмет Али Талат начело, следят с особен интерес развитието в Кавказ. Че в случая на Южна Осетия и Абхазия ЕС подчертава принципа на териториалната цялост на Грузия, а не изповядвания от кипърските турци принцип за правото на самоопределяне, е факт, който не смущава Талят. 
 Демонстрация в Никозия с призив за обединението на Кипър

Южна Осетия и Абхазия - образец за Кипър?

Според Талят ситуацията в Кипър е съвсем различна, тъй като съществуват международни договори. При основаването на Кипър Турция е обявена за сила-гарант с правото да се намесва, ако на острова е застрашен конституционният ред. Нещо, което в Южна Осетия и Абхазия не е даденост, подчертава Талят и добавя:

"Ако сега Германия или Франция кажеха на кипърските гърци: Вижте какво стана в Осетия, макар и да бяхме против - Южна Осетия вече не е част от Грузия. Вгледайте се в това добре, седнете на масата с кипърските турци и решете проблема - това сигурно много би помогнало."

Дали разрешението ще бъде свързано с обединение или с окончателното разделение на Кипър, тепърва ще проличи на започващите в сряда преговори, смята Чан Фуат Гюрлесел от Института за стратегически проучвания в Истанбул.

Inform,03.09.2008