CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Комунист става президент на Кипър

Лидерът на Комунистическата партия на Кипър и председател на парламента ЕКЕЛ Димитрис Христофиас е новият президент на Кипър.

Това показват екзит пул резултатите след края на изборите за държавен глава.

Победата на Христофиас не е изненада след като през изминалата седмица той успя да получи подкрепата на Демократическата партия (Дико), на социалистите от ЕДЕК и на движението на еколозите.

Негов основен опонент е евродепутатът и бивш външен министър Йоанис Касулидис.

По време на предизборната си програма двамата претенденти заложиха на обединението на Острова на Афродита.

Вотът на състоялия се преди седмица първи тур показа, че кипърските гърци са готови да се върнат на масата за преговори и да търсят мирно решение на проблема за разделения остров, който бе и основната тема в предизборните кампании на всички кандидати.

Христофиас и Касулидис са за решаване на проблема в рамките на ООН, но смятат, че все още има възможности за инициативи от страна на кипърските гърци.

Процесът по обединяването на Кипър изпадна в безизходица след 2004 г.,когато лансираният от ООН план за уреждане на проблема бе отхвърлен на референдум от кипърската гръцка страна, но бе подкрепен от кипърските турци.

Впоследствие лидерите на двете общности с посредничеството на ООН постигнаха рамкова договореност през 2006 г. за създаване на двустранни технически комисии и работни групи, които да подготвят почвата за възобновяване на кипърските преговори.

Засега обаче комисиите на практика не са започнали работа.

news>ibox>bg,24.02.2008