Локумът вече ще се казва кипърски, а не турски Фото Ройтерс
Островът регистрира сладкото като своя марка в ЕС
Никозия. Всеки турист знае, че като отиде в Турция трябва задължително да опита от местното сладко удоволствие - локума. Но вече, вместо да казва, че е ял "турски локум", ще трябва да споделя с приятели, че е опитал "кипърски локум". Кипър се оказа с по-бързи търговски рефлекси и открадна под носа на южната ни съседка традиционния й сладкиш. Островът регистрира лакомството в ЕС под търговската марка "кипърски локум". Това означава, че занапред в страните от ЕС продуктът ще се продава под това име и за производството му ще е нужно одобрението от земеделското министерство на Кипър, съобщи възмутена турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Кипърските власти са направили постъпки за регистрация в ЕС още преди месеци, а срокът за възражения е изтекъл на 21 октомври. "Вече спокойно можем да кажем, че локумът е наш", заяви гордо кипърският земеделски министър Фотис Фотиу. И занапред в страните от ЕС традиционното турско лакомство - Turkish delight ще се нарича Cyprus delight. Фотиу заяви, че в ЕС има определени географски стандарти за стоките и че локумът без съмнение е вкус, който идва от Гърция. Кипър държи и рекорда на Гинес за най-голям локум, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк. Рекордът е бил отбелязан преди 3 години, когато 35 готвачи са сътворили за 40 часа сладкиш, тежащ 2718 кг. За производството му са били използвани 2,5 т захар, 350 кг мазнина и 150 кг бадеми. Кипър е в конфликт с Турция заради статута на северната част от острова, която само Анкара нарича Турска Република Северен Кипър.
в."Стандар нюз",3.11.2007