CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Лидерите на кипърските гърци и кипърските турци ще се срещнат на 5 септември

НИКОЗИЯ, Кипър -- Президентът Тасос Пападопулос и лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят ще се срещнат на 5 септември, за да обсъдят изпълнението на миналогодишното "Споразумение от 8 юли", което предвижда възобновяване на преговорите между двете страни на разделения остров по по-маловажни въпроси. Срещата бе договорена във вторник (21 август) от съветници и лидери на общностите на кипърските гърци и кипърските турци. Това ще е първата среща между Пападопулос и Талят от повече от 13 месеца.

"Не трябва да очакваме твърде много," каза говорителят на правителството на кипърските гърци Василис Палмас. "Целта ни е да създадем предпоставки и добър климат за изпълнение на юлското споразумение, което бе договорено между ООН и лидерите на двете общности." (Си Ен Ей, AНA-MПA, Сайпръс Мейл - 22/08/07)

Турция и Кипър си размениха обвинения във връзка с оръжия

22/08/2007

АНКАРА, Турция -- Турция обвини Гърция, че тайно е прехвърлила произведени в САЩ оръжия на Кипърската национална гвардия, съобщиха местните медии в понеделник (20 август). Обвинението бе отправено в дипломатическа нота, изпратена до Съединените щати. Според НТВ тези действия на Анкара са в отговор на проекторезолюция на конгреса, в която се казва, че турската армия използва произведени в САЩ оръжия в окупираната северна част на острова. Турция отхвърли тези твърдения. Проекторезолюцията, H. Res. 627, е внесена на 4 август.

Междувременно кипърското правителство отхвърли обвиненията на Турция, че получава американски оръжия от Гърция. "Вместо да се заеме с незабавното изтегляне на окупационните си войски от Кипър, както изискват резюлюциите на ООН, Турция се занимава с призраци," каза кипърският външен министър Ерато Козаку Маркулис във вторник. (Нюз ин, Филелефтерос, Търкиш дейли нюз - 21/08/07; НТВ - 20/08/07)

(Southeast European Times)